Nie je prezentácia ako prezentácia. Úvod do umenia prezentácie

článok na blog uverejnený: 10. októbra 2019

Som od prírody trémista. Povedať niečo pred publikom bolo (aj je) pre mňa vždy veľkou výzvou.
Ale už ako žiačka na základnej škole som recitovala. Každý rok som absolvovala minimálne Hviezdoslavov Kubín a Puškinov pamätník. Rovesníci si isto na tieto školské akcie spomínajú. Ako to súvisí s témou? Uvidíte, čítajte ďalej..

Bola to sláva. Svojim spôsobom. Pre mňa vždy veľká udalosť. Stála som pekne oblečená vpredu, pred davom, ktorý ma hltal očami a bol pripravený na každé moje slovo. Zaujať bolo cieľom už vtedy. Nuda bola neprípustná. A najväčšou odmenou neutíchajúci aplauz.
Pri ňom sa dalo rozoznať, či sa ľuďom prejav páčil. Či zanechal dojem. Viete, čo som mala najradšej? Slzy v očiach divákov. Keď som rozprávala príbeh, ktorý dojal. Bolo vidno, že sa mi podarilo vtiahnuť ich do deja a prežili to spolu so mnou.

Recitácia poézie a prózy je síce na prvý pohľad celkom iná záležitosť, avšak napríklad s dôležitou prezentáciou projektu pred investormi má rovnaký cieľ: zaujať a nakloniť si publikum na svoju stranu. Tu síce nie je žiadúce, aby po prezentácii investori plakali, … iba ak od šťastia ?.

Absolvovali ste už niekedy kurz typu Ako sa pripraviť na prezentáciu, prípadne ako ju zvládnuť, ako zaujať poslucháčov, aké techniky, aké nástroje použiť, ako byť vynikajúci v prezentácii?? Ja áno, a poviem vám – je to fuška. Dá to zabrať najmä takým, ktorí si veľmi nehovejú vo vystupovaní na verejnosti.

A koľkokrát v živote sa vám stalo, že ste stáli pred úlohou: pripraviť prezentáciu? Sebe, šéfovi, kolegovi, komukoľvek.
Ako ste si poradili?
Zožali ste úspech? Potriasli vám pravicou? Skladali pomyselný klobúk z hlavy? Boli ovácie? Dostali ste odmeny?
Že nie???
Tak sa vráťme na začiatok.

Ako (sa) pripraviť (na) prezentáciu

Na začiatok si treba povedať, že je rozdiel pripravovať seba na prezentáciu a pripravovať prezentáciu (ako podporný prvok pre prezentujúceho). Sú to dve úplne odlišné „veci“, aj keď  jedna od druhej viac-menej závisia, fakt viac viac, než menej ?. Sami o sebe nebudú nikdy také excelentné, ako spolu.

moja-prvá-prezentácia

Užitočný Power Point

Je tu niekto, kto by ešte nikdy nepočul o PowerPointe? V našich končinách je to azda najpoužívanejší nástroj, pomocou ktorého pripravíme prezentáciu (v zmysle obrazového materiálu k hovorenému slovu) na úrovni. Powerpointová prezentácia je asi taký pojem ako wordovský dokument, alebo excelovská tabuľka. Takmer bežné kancelárske výrazy.
Ak je vašim zámerom pracovať v kancelárii, na akomkoľvek poste, je užitočné sa s PowerPointom minimálne zoznámiť. Ideálne je ovládať ho.

Microsoft PowerPoint I. – Práca s programom a základy tvorenia skvelých prezentácií

Vždy a všade sa mi oplatilo staré známe: základy sú dôležité. A tak napriek mnohoročným skúsenostiam s Microsoft PowerPoint som sa vybrala na kurz pre úplných začiatočníkov. Zvedavá, či sa niečo naučím.

Keď sa lektor Ján Tóth v úvode kurzu zaujímal o naše motivácie, o dôvody, prečo sme prišli, zmienila som sa okrem iného o tom, že sa mi v IT Learning nikdy nestalo, že by som sa nedozvedela niečo nové, napriek tomu, že som mala pocit, že aplikáciu či program dobre poznám. A že v závere jednodňového kurzu PowerPointu mu po pravde poviem, či sa tak naozaj stane aj tentokrát…

Skrýva PowerPoint ešte niečo, čo neovládame?

Už o necelú hodinku som sa usmievala a priznala farbu. Prezradím aj vám.

Stalo sa vám niekedy, že pás nástrojov, ako sa zvykne nazývať vrchný ku krajom obrazovky roztiahnutý obdĺžnik s nástrojmi pod menu kariet, zmizol a neviete prečo a ako? A naopak, „zrazu“ sa objavil, a tiež ste nepostrehli, čím ste to spravili?
Až na tomto kurze som sa dozvedela, ako to so záhadnými zmiznutiami a objaveniami je. Nebojte sa, na príčine nie je Trhlina (mysteriózny príbeh nevysvetliteľných záhad zmiznutých ľudí v pohorí Tríbeč), ani žiadny iný hororový príbeh. Tento jav sa dá veľmi jednoducho vysvetliť a aj veľmi jednoducho ovládať.

Na príčine je dvojklik. Dvojklik na názov hociktorej karty v menu kariet – v PowerPointe sú to Domov, Vložiť, Návrh, Prechody, Animácie, Prezentácia, Revízia, Zobraziť, alebo aj iné. Líšia sa, mimochodom, podľa toho ako máte momentálne aplikáciu nastavenú.
Vyskúšajte dvojklikať do názvov pása kariet! Alternatívou ku klikaniu je klávesová skratka CTRL + F1.

Mám rada takéto objavy!

Komu je kurz PowerPoint I. určený?

Primárne je vhodný pre úplných začiatočníkov. Ak sa radíte medzi nich, neváhajte, zapíšte sa na tento kurz. Okrem množstva užitočných vedomostí naberiete skúsenosti v tvorbe, pretože prezentáciu si budete vytvárať sami, samozrejme pod dozorom skúseného lektora. V neposlednom rade zažijete kopec srandy. Ja viem, to zväčša závisí od ľudí, ktorí na kurze sú. Ale vo veľkej miere aj od lektora, ktorý celý kurz „moderuje“.
On sám a celý kurz je príkladom, že sa proces tvorenia prezentácie a prezentovania môže naozaj dobre vydariť. A aj na tomto kurze lektor využíval na lepšiu názornosť práve powerpointovské prezentácie.

robime-grafy-v-power-pointe

Učebná osnova kurzu PowerPoint I.

Obsah kurzu bol vzhľadom na čas, ktorý sme v učebni plánovali stráviť, naozaj dosť plný. Skúsim sa štruktúrovane vyjadriť o všetkom:

  • Zoznámili sme sa s pracovným prostredím programu PowerPoint.
  • Kládli sme si otázky a hľadali odpovede: Ako bude prezentácia využitá, komu bude určená a aká dlhá má prezentácia byť.
  • Vytvorili sme si úplne novú čistú prázdnu prezentáciu, študovali rozloženie snímky a rôzne možnosti rozloženia obsahu. Vyskúšali sme si, ako sa nová prezentácia vytvára, ako si vieme pomôcť hotovými šablónami, ktorých je v PowerPointe celkom slušné množstvo a tak je z čoho si vybrať.
  • Pracovali sme s objektami – ukázali sme si, ako ich vybrať, aké tvary použiť a na čo nám budú slúžiť. Hrali sme sa s textami. Dostali sme cenné rady, aké texty používať a ako ich písať, aby zaujali.
  • Venovali sme sa úpravám snímok.
  • Nezabudli sme ani na výstupy – ako prezentáciu tlačiť, ukladať.
  • Zaujímavou témou bola problematika prezentačného módu – ako spustiť prezentáciu, či už od začiatku, alebo od aktuálnej snímky. Tento nástroj je naozaj užitočný, z praxe môžem aj ja potvrdiť. Veď si len predstavte, ak vám napríklad počas prezentácie vypadne elektrický prúd, po jeho obnovení iste uvítate možnosť pokračovať od snímky niekde uprostred prezentácie, než ju spúšťať úplne od začiatku a nudiť tým obecenstvo.
  • Prechody a animácie – dostali sme užitočné informácie a najmä overené z praxe. O tom, ako vytvoriť prechody medzi jednotlivými snímkami. Aj o tom, ako animácie jednotlivých prvkov neprehnať, aby vaša prezentácia ostala stále podporným prvkom vášho prejavu a nie ústredným. Menej je viac, zvykne sa hovoriť. Dá sa s tým krásne pohrať a vznikajú milé pohyblivé obrázky.

Prax robí majstra

Snímky sa nám zázračne plnili obsahom. Textami, obrázkami, tabuľkami, grafmi, videom. Vkladali sme obrázky z internetu, vkladali sme obrázky z počítača, skúšali elementárne i zložitejšie nástroje.

Nikdy mi nenapadlo v PowerPointe vytvárať ikonku pomocou vektorových nástrojov. A hľa, ako dobre a ľahko sa dajú v tejto aplikácii vytvoriť aj 3D potvorky:

tvoríme-ikonky-pomoou-tvarov

Užitočné pomôcky ako bonus ku kurzu PowerPoint

Veľmi oceňujem 28 stranový manuál, ktorý sme od IT Learning dostali. Je plný tých najdôležitejších dát, ktoré lektor na kurze povedal a ukázal. Bude nám všetkým slúžiť na oprášenie si vedomostí. Poslúžil aj mne pri príprave tohto článku (aby som naozaj na nič nezabudla) 🙂

manual-PowerPoint

Čo dodať?

BTW – materiál obsahuje tiež dvojstranu klávesových skratiek, ktoré uľahčujú prácu s programom a urýchľujú prípravu prezentácie. A zvyšujú aj komfort pri používaní PowerPointu.

Enjoy!

Záverečné zhrnutie

Absolvovaný kurz:

Kurz Microsoft PowerPoint I.
Práca s programom a základy tvorenia skvelých prezentácií

Lektor: Mgr. Ing. Ján Tóth

 

+ kurz vhodný pre úplných začiatočníkov

+ naučíte sa dostatočné množstvo nástrojov, už po absolvovaní kurzu I. budete vedieť vytvoriť prezentáciu na vysokej úrovni

+ dozviete sa množstvo klávesových skratiek, s ktorými si uľahčíte prácu s programom

+ na kurze pracujete samostatne nad vlastnou prezentáciou, kedykoľvek vám lektor pomôže s problémom, ak na nejaký narazíte

+ kurz je plný tipov lektora z praxe

+ samotný kurz je príkladom úspešnej prezentácie. Je zmesou dobre pripraveného materiálu, dobre pripraveného prednášajúceho a jeho prirodzeného prejavu. Vidno,  že to nerobil prvýkrát :).

autorom článku je: Ela Hmeľarová
Jej svetom sa po absolvovaní univerzity stal na dlhé roky marketing. Kariéru marketingového manažéra však zavesila na klinec a momentálne "freelancuje". Zväčša ju nájdete pri počítači. Analyzuje, navrhuje, testuje. Tvorí printovú grafiku, dizajnuje web stránky a aplikácie. Rozhodla sa pustiť tiež do ďalšieho vzdelávania a prostredníctvom blogu vás informuje o postrehoch a nových skúsenostiach z navštívených kurzov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
IT kurzy, PowerPoint, Práca s počítačom


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave