Dobré foto zadarmo? Nerobte to!

článok na blog uverejnený: 9. júla 2018

Keď sme pred niekoľkými mesiacmi uverejnili článok na tému „bezplatné fotobanky a kde získať profi fotky zadarmo“, v priebehu pár dní sme videli, že je oň záujem. Vtedy sme zhodou okolností v tom istom týždni napísali článok na tú istú tému vo firme dvaja. Každý z trochu iného uhla pohľadu…
Druhý článok k téme bezplatných fotobánk uvádzame teraz ako voľné pokračovanie prvého. Prináša iný pohľad, iné tipy. Enjoy!

Bezplatné fotografie inak

Fotografie zadarmo sú bezpochyby žiadanou komoditou. Svedčí o tom návštevnosť stránok s fotobankami, počet stiahnutí voľne dostupných fotografií i ich množstvo.
Potrebujete fotografie? Predtým, než nejakú stiahnete a uverejníte, by ste mali vedieť čosi o základných parametroch, ktoré má spĺňať fotografia pre vašu potrebu z hľadiska farebnosti, rozlíšenia a veľkosti. A mať aspoň základnú informáciu o licenciách, aby ste predišli problémom.

Keďže fotografie sú diela, vzťahujú sa na ne aj autorské práva a licencie. Kedy teda môžete použiť fotky zadarmo? Predtým než sa pustíte do sťahovania a používania bezplatných fotiek, získajte v tomto článku aspoň základné minimum poznatkov. Porozumiete, prečo sú fotografie stiahnuté pomocou Google rizikové…

licencie k fotografiám - málokto o nich vie, na kurzoch o nich hovoríme

Licencie k fotografiám

Pred časom sme sa po rokoch opäť zaradili medzi vyspelé štáty sveta, ktoré ctia a chránia autorské práva, preto už aj na Slovensko chodia „pozdravy“ od prevádzkovateľov fotobánk kvôli nelegálne používaným obrázkom. Ako takým „pozdravom“ predísť a ako sa v licenciách vyznať?

Americká nezisková organizácia Creative Commons, ktorej cieľom je rozšíriť množstvo autorských diel dostupných verejnosti na legálne využívanie a zdieľanie, vydala v r. 2017 publikáciu Made With Creative Commons, kde sa o licenciách dočítate podrobne (originál nájdete vo formáte .pdf v angličtine na wikipédii pod titulom „Creative Commons“).

Licencia označená ako CC0 (tiež CC Zero)

Označenie diela CC0 hovorí, že autor, ktorý je držiteľom autorských alebo databázových práv, sa vzdáva svojich práv, ak existujú, v prospech verejnosti na celom svete.
Ak nie je uvedené označenie CC0 písmenami, p
oužíva sa značka s prečiarknutou nulou.

CC0_public_0

Podobne sa na označenie voľného diela 1.0 používa v zjednodušenej grafickej podobe prečiarknuté C.

CC_marks_public_free2

Licencia označovaná ako CC Public Domain alebo tiež označenie voľného diela 1.0

Creative Commons neodporúča autorom použiť značku CC Public Domain 1.0 na diela obmedzené zákonmi o autorských právach v jednej alebo viacerých jurisdikciách. Avšak ak ju uvidíte, znamená, že fotka alebo dielo sú naozaj voľne k dispozícii (môžete s ním robiť, čo uznáte za vhodné). Možné výnimky si však prečítajte – popisuje ich text na stránke CC (v češtine).

CC_public_1x0

Označenia royalty-free (bez licenčných poplatkov), ktoré vzniklo dávnejšie a nespadá pod označenia Creative Commons, hovorí o tom, že takto označené dielo je uvoľnené pre používanie po zaplatení jednorázového poplatku. Týka autorských práv, kde má užívateľ právo použiť obrázok bez mnohých obmedzení na základe jednorazovej platby poskytovateľovi licencie. Užívateľ preto môže použiť obrázok vo viacerých projektoch bez toho, aby musel kupovať ďalšie licencie. Dodnes ho používa možno polovica –  najmä amerických – stránok, na ktoré občas chodím pozerať fotografie.

Licencie pre obmedzené použitie

Creative Commons vytvorila aj ďalšie označenia diel pre autorov, ktorí chcú dať výsledky svojej práce k dispozícii na použivanie iným, avšak s istými obmedzeniami a zárukami (napríklad, že nebudú dielo šíriť ďalej, nebudú ho meniť a upravovať a pod.). Je ich šesť a podrobnosti môžete naštudovať v uvedenej publikácii na str. 39-40.

CC_iné značky ako C0
dobré fotky spravíte aj pri mori

Kde získať neokukané bezplatné fotky

Najlepšia možnosť je osloviť fotografa, ktorý má skúsenosti s fotením pre web, vie ukázať svoje existujúce práce a vybrať z nich, prípadne nafotí podľa potreby nové. Prečo najlepšia?
Pretože Google to pri vyhľadávaní ocení – prinášate návštevníkom niečo nové a to je predpoklad ich spokojnosti. Google chce, aby odišli spokojní. A bude vás zadarmo posúvať pri dobrom obsahu na vyššie pozície vo vyhľadávaní aj bez platenej reklamy.

Druhá možnosť je použiť bezplatné fotobanky a z nich diela autorov, ktorí sa radi podelia o svoju prácu bez nároku na honorár (ak budete používať výsledky ich záľuby či práce dlhšie, zaplaťte im kávu, pozvite ich na čaj či na obed, napíšte komentár, poďakovanie,… poteší ich vaše ocenenie :)).

V oboch prípadoch sa dostanete spravidla k zaujímavým a neopozeraným fotografiám.
Tu je mojich 7 tipov na stránky, kam občas – popri pár zverejnených v predchádzajúcom článku – zavítam.

Canva

Nástroj na úpravu fotografií, ktorý obsahuje množstvo voľne prístupných pekných fotiek a dizajnov, je v pomerne veľkom rozsahu zadarmo. Obsahuje tiež vektorovú grafiku (ikony, vektorové tvary a i.). BTW – ak sa chcete naučiť pracovať v Canve efektívne, máme na to kurz pre začiatočníkov v grafike.

Plus: je v slovenčine, umožňuje v rámci predpripravených dizajnov a filtrov rýchlu úpravu grafík, ktoré pri troche tvorivosti viete zmeniť na nepoznanie – rozložením, textom i farbou… výsledky sú veľmi príjemné

Mínus: používa ju vo svete dosť veľa ľudí (na Slovensku ešte nie), teda ak robíte stránky pre zahraničie, je viac vhodná na tvorbu príspevov na sociálne siete

Adresa: canva.com

canva_coverfb34

Good Free Photos

24 900 copyright free, royalty-free a CC0 public domain – teda voľných fotiek, obrázkov, grafík atď. je najmä výsledkom práce cestovateľa, ktorý na nej dáva k dispozícii svetu fotografie zo svojich ciest – množstvo zaujímavých záberov z rôznych krajín. Časť fotiek je práca iných fotografov a grafikov. Autor upozorňuje na použitie fotiek s tvárami, nie sú to platené modely.
Podobne ako Canva, aj táto stránka obsahuje vektorové grafické tvary.

Plus: naozaj zaujímavé neumelé fotografie zo života

Mínus: pozor na pás s fotografiami – reklamou od Shutterstock-u

Adresa: goodfreephotos.com

GoodFreePhotos_logo5

Stockvault

Tieto stránky vytvorila komunita fotografov a umelcov, aby mali kde zdieľať vlastné fotografie a umelecké diela s ľuďmi z celého sveta. Dávajú k dispozícií viac ako 125 tisíc obrázkov a ilustrácií ľudí, zvierat, budov a fotografie v uliciach, krásnych krajiniek, fotografií rastlín a kvetov, predmetov z počítačov a elektroniky, obrázkov z potravín a šperkov,… Časť obsahu je zdieľaná z iných fotobánk.

Plus: obsahuje tiež veľkú zbierku voľných textúr od grungeu, špiny, farby, horniny, plastov, dreva a tekutých až po kovové a hrdzavé povrchy a pozadia

Mínus: aj tu sa nachádza vterknutá ponuka fotografií od Shutterstock-u a načítavanie reklám spomaľuje načítanie galérií fotiek

Adresa: stockvault.net

stockvault_logo

Yeah! Stock Photos

Fantastická stránka s jednoduchou filozofiou.
Fotografie zadarmo pre každého. Bez licenčných poplatkov.
Len úžasné voľné fotografie vo vysokom rozlíšení.
Fakt.

Plus: pekná zbierka približne stovky dych berúcich fotografií (niektoré sú pomerne známe)

Mínus: na každej strane je len 10 fotografií, treba nimi postupne poprechádzať a spraviť si prehľad

Adresa: yeahstockphotos.com

yeah_stock_photos_logo

The Stocks

Stránka agregujúca obrázky z rôznych známych i menej známych fotobaniek s prehľadným zoznamom zdrojov v ľavom stĺpci. Fotografie bez licenčných poplatkov.

Plus: úžasná ponuka toho najlepšieho v prehľade – v kategóriách sú fotografie (zahŕňajú aj ilustrácie, montáže,…), farby, ikony, videá, mockupy a typy písma

Mínus: treba sa zorientovať, niektoré podstránky majú trochu iné ovládanie… a opäť sa zjavuje v spodnej časti s ponukou aj Shutterstock

Adresa: thestocks.im

stocks_logo

Moose / Icon8

Mimoriadne podarená moderná zbierka fotografií pozadí a príjemných modelov a modeliek – a bez licenčných poplatkov. Mimochodom – netuším, koľko obrázkov ponúka, iba ikon uvádza 70 200. Vytvoril ju tím 4 dizajnérov, 5 vývojárov a obsahový stratég. Žiadni dvaja nežijú v tom istom meste, spolupracujú na diaľku – od New Yorku po Melbourne. Krásne práce, referencie a poďakovania na stránke hovoria za všetko. Neoľutujete.

Plus: skvelá dizajnovaná ponuka,  treba vidieť

Mínus: nevedel som sa dolistovať na spodok stránky, preto netuším, koľko obrázkov ponúka 🙂

Adresa: photos.icons8.com

moose_logo_bezplatné foto_modeliek

IM Free

Napočítal som okolo 6 000 grafík – fotografií, obrázkov, atď. Všetky „free“. Občas u nich objavím vhodné fotografie s nádychom retro štýlu, zatiahnuté oparom minulosti. Hoci ma stránka neoslovuje tak ako predchádzajúce, má niečo do seba. Mrknite, či nie je práve pre vás…

Plus: dosť podrobná kategorizácia s uvedením počtu obrázkov v kategórii, krásne designy web-stránok

Mínus: asi tretina fotografií mi pripadá akoby veľmi bežná, obsahovo málo zaujímavá – vhodná však napríklad na pozadie stránok

Adresa: imcreator.com

imcreator_logo

Okrem tejto „sedmičky“ navštevujem párkrát v roku i iné stránky s obrázkami. Popri nich sem-tam mrknem na malé „súkromné“ foto-profily a free-fotobanky obrázkov či dizajnov rádovo obsahujúce niekoľko tisíc fotiek.
Tu sú niektoré ďalšie moje obľúbené:

Vin Ci
Kaboompics
Rekita Nicole
LibreShot

… 😉

Ako sťahovať a používať fotky bezpečne?

Je rozdiel, či chcete foto použiť ako ilustráciu k blogu alebo na komerčné účely (teda na dosiahnutie zisku) – toto riešia licencie presnejšie.

Predpokladajme najprv, že vám nejde o zarábanie.
Hľadajte predovšetkým vo fotobankách, ktoré deklarujú poskytovanie fotografií s licenciami royalty-free alebo CC0.  Keď nájdete vhodný obrázok inde, pozrite si k nemu licenciu. Ak nie je uvedená (obrázky vo fotobankách ich mávajú spravidla uvedené, vyhľadané cez Google však nie), napíšte autorovi žiadosť o súhlas s použitím jeho diela, najlepšie s uvedením účelu, resp. odkazom na stránky, kde bude foto umiestnené. V prípade, že nebude súhlasiť alebo si zapýta poplatok, budete musieť pohľadať iné foto. Zvážte podľa rozpočtu, a ak máte predstavu o cenách v jeho krajine, skúste dať protinávrh – vyjednávajte.
Ak je licencia royalty-free, copyright free alebo CC0, resp. CC Public Domain, môžete ju s minimálnymi rizikami použiť.

Možno však potrebujete fotky pre stránky, ktoré majú komerčný charakter. V takom prípade môžete, pochopiteľne, postupovať tak ako v predchádzajúcom odseku, no uvedomte si, prosím, jednu vec – nie je kóšer, ak chcete použiť fotku bezplatne. Raz za čas je to v poriadku, skúste sa však na vec pozrieť aj inak… Prečo si myslíte, že za vaše výrobky alebo služby budú iní chcieť platiť, keď vy iným platiť nechcete?

Tip z praxe: veľká svetová fotobanka Shutterock má v ponuke možnosť predplatiť si sťahovanie balíkov fotografií. Najpopulárnejší mesačný balík (kliknite na See monthly pricing) umožňuje za 159 € stiahnuť 350 fotografií. Odporúčam najprv si prehliadnuť naozaj rozsiahlu ponuku fotografií na ich stránkach a napísať zoznam tých obrázkov, ktoré v nasledujúcom období pravdepodobne zužitkujete. Po zaplatení si v priebehu mesiaca stiahnete celý predplatený počet – jedna fotka vychádza len 0,45 €. A ste v suchu! Ak potrebujete fotiek viac, výhodnejší je ich mesačný poplatok v rámci ročnej zmluvy (je možné ju predčasne ukončiť), vtedy vyjde jedno foto na 0,37 € (obe ceny sú bez DPH).

cesta údolím - bezplatné foto

Čo ak…

Môže sa stať, že sťahujete obrázok z fotobanky, kde je voľná licencia uvedená (napr. ako CC0 alebo „royalty-free“) a stránka vás požiada o príspevok autorovi na kávu. Dokážetete oželieť tú svoju kávu a prispieť? Budete mať dobrý pocit ako normálny človek. A napriek licencii tiež na účte dôkaz, že ste fotografiu „kúpili“ v dobrej viere. Mne sa dokonca stalo, že jeden autor môj príspevok na kávu veľkoryso vrátil…

Okrem kávy sa občas stretnete s požiadavkou či poznámkou, že by autorov potešilo, keby ste na stránkach s ich  fotografiou uviedli zdroj, odkiaľ foto máte. Niektorí to majú dokonca ako podmienku (napr. icon8). Aj to je stále fér – oni dávajú zadarmo fotku a vy im spravíte u seba reklamu odkazom na ich stránku…
Ak však nechcete ku každej fotke dávať odkaz na zdroj, vyriešte to elegantne – vytvorte si ďalšiu podstránku a na nej k miniatúram obrázkov pripojte linky na zdrojové stránky alebo bez miniatúr vymenujte všetky stránky, z ktorých čerpáte obrázky. Do päty stránky dajte na podstránku odkaz a všetci zúčastnení by mohli byť spokojní.

Stále chcete používať dobré fotky zadarmo? Nerobte to bez znalostí.
Najprv si utrieďte poznatky a postupy a potom konajte. Lepšie ako platiť o rok pokuty, nie?
Všeličo z uvedeného okolo používania bezplatných fotiek a ešte viac preberáme aj na našich kurzoch – či už je to  internetový marketing, kurz digitálnej fotografie, Canva alebo kurzy Photoshopu. Ak máte pocit, že budete používať pri práci často fotografie, stojí za to rozšíriť si vedomosti aj v tejto oblasti a predchádzať rizikám.

autorom článku je: Ján Tóth
- absolvent FEI STU a FM UK. Po ukončení štúdia pracoval rok vo vydavateľstve ako vedúci IT, následne na vedúcich pozíciách súkromných firiem a tiež ako riaditeľ slovenského zastúpenia nadnárodnej spoločnosti. Autor a spoluautor kníh z oblasti IT, článkov z oblasti zdravia a kozmetiky, prekladateľ, prednášateľ, v súčasnosti pracuje ako lektor a konzultant na voľnej nohe.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
bezplatné fotobanky, CC Public Domain, CC0, Creative Commons, fotky zadarmo, fotografie, Internet marketing a reklama, licencie


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave