Kráľ excelovských tabuliek výmenou za absolvovanie balíčku Excel

článok na blog uverejnený: 5. mája 2019

názov kurzu:
Kurz Microsoft Excel III. – pre pokročilých používateľov
lektor:
Ing. Martin Klaučo, PhD.

V IT Learning máte možnosť si za ,,slušný peniaz“ kúpiť balíček Excel. Ako testerka kurzov som sa rozhodla skúsiť, aké to je byť profesionálne preškolená v Excel-i. V článku popisujem nielen moje pocity a dojmy, no zároveň nájdete i užitočné informácie o kurze Excel III.

Školenie Excel profesionál – balík školení Excel I., Excel II. a Excel III.

Toto nie je reklama. Iba praktický prehľad kurzov Excel na úvod.
Poďme si niečo povedať o tomto balíčku od spoločnosti IT Learning Slovakia. Za zvýhodnenú cenu dostane záujemca tri kurzy v jednom. Každý kurz trvá 2 dni, čo znamená 6 dní vzdelávania. Kurzy môžete absolvovať hneď za sebou alebo postupne podľa potreby. Podľa vyjadrenia lektorov nadšenci-začiatočníci, ktorí si zvolia kurzy hneď za sebou, v stredu popoludní po prvom dni dvojky svoju predstavu „vzdajú“ a prehlásia sa na neskorší termín. Hlava už veľké množstvo nových informácií neberie…
Ja som si ako skúsenejšia vybrala víkendové kurzy, čo mi dalo dostatočný priestor sa pripraviť na každý týždeň.

Balíček sa skladá z týchto kurzov:

Kurz Microsoft Excel I. – úvodný kurz pre začiatočníkov,
Kurz Microsoft Excel II. – pre mierne pokročilých,
Kurz Microsoft Excel III. – pre pokročilých používateľov.

Lektor v miestnosti

Ako kurzy prebiehajú?

O kurzoch Excel I a Excel II ste si mohli nedávno prečítať články v tomto Blogu zo sveta IT. Ak ste ich ešte nečítali, tu sú linky:

Excel I – Chceš excelovať v Exceli? Začni kurzom Excel I od základov.
Excel II – Kurz Excel II. otestovaný! Čo ma šokovalo?

Poďme si teda ešte doplniť informácie, aké je to v závere balíka – na ,,trojke“.

Ako je už o mne známe, opäť som v sobotu ráno trikrát prekladala budík. Poznáte to? Potom som sa rýchlo umyla, obliekla a brala prvý taxík, ktorý som na appke uvidela. Také klasické  sobotňajšie ráno…. 🙂
Na kurz som meškala. No keďže meškanie bolo 5 min. (čo je, mimochodom, dámy, povinné, ak idete na rande), stihla som všetko podstatné… okrem iného aj to, že mi popadalo x vecí, kým som sa dostala k vyplneniu elektronickej prezenčnej listiny na začiatku kurzu.
Lektor bol priateľský, už sa iba uškrnul nad mojou „šikovnosťou“ …a išli sme na opakovanie učiva z predošlých kurzov.

Hovorím vám niečo ukotvenie priečok? Záhadne mi to v tej chvíli ani náhodou neprišlo na um. Tak som začala uvažovať a preklikávať excelovské karty ako nás učili na predošlých kurzoch a našla som. Vďaka za karty a záložky s popísanými ikonami… ?
Ďalšie úkony z opakovania. ktoré som si zapamätala, bolo podmienené formátovanie, skrývanie stĺpcov a početné klávesové skratky na zrýchlenie často používaných úkonov.

excel_3_funkcie

Funkcie v Excel-i

Trojka je venovaná najmä funkciám a kontingečným tabuľkám. Ak začať funkciami, prečo nie práve funkciami COUNT, COUNTA, COUNTBLANK, ROUND, či ich spojeniu? Poskytujú zaujímavé možnosti…
Ďalej sme si delili text. Napríklad, ak je meno a priezvisko v jednej bunke, lektor ukázal ako ich veľmi jednoducho a elegantne oddeliť do dvoch stĺpcov. Alebo naopak, ako ich spojiť do jedného stĺpca. Na kurze sme si ukázali aj ich spojenie pomocou funkcie CONCATENATE a ešte aj inak…

excel_dynamicke_doplnanie1

Zaujala ma tiež možnosť overenia údajov. Preklikali sme sa k nemu cez kartu Údaje/Nástroje na Údaje/Overenie údajov.
A potom už sme začali riešiť príklady – aby som bola presná – praktické cvičenia s tabuľkami. Lektor ich mal pripravených snáď nekonečno, no po druhom dni sme ich mali fakt všetky hotové. Precvičili sme si na nich rôzne funkcie, ale aj grafy. Čo chcem vypichnúť, je, že práve na tomto kurze sa preberá funkcia VLOOKUP, ktorá sa veľmi často využíva pri práci s tabuľkami.
Mňa osobne viac nadchli funkcie IFERROR, ISERROR a ISBLANK (žeby (profesionálna deformácia? :)).

Súčasťou kurzu boli aj ďalšie vychytávky, ktoré prináša prax a v ktorých bol lektor zbehnutý. Fakt dobré.

Ako ste na tom s Excel-om?

Po tomto kurze sa rozhodne môžete prehlásiť na kráľa excelovských tabuliek, pretože zvládnete Excel na úrovni pokročilý – a to je už teda niečo. ?

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
Excel, excel funkcie, excel pre pokročilých, IT kurzy, Kancelária a MS Office


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave