Tajomstvo pekných fotografií

článok na blog uverejnený: 30. júla 2017

názov kurzu:
Adobe Photoshop I. – kurz pre začiatočníkov
lektor:
Ing. František Fábera

Adobe Photoshop I. – kurz pre začiatočníkov

Kurz bol takmer plný, jedno miesto ostalo voľné. Vonku horúčava, vnútri klimatizácia.

Nebol som začiatočník a čo-to som tušil o rastroch a vektoroch, ale keď lektor v rámci úvodu podrobne preberal rozdiely a komentoval konkrétnymi ukážkami tlače, ktoré sme si individuálne detailne prezerali pod lupou počas jeho výkladu, potešil som sa. Som tu správne!
Po dvoch hodinách zaujímavej zobrazovacej teórie z oblasti tlače, rozkladu svetla, farebných paliet, formátov ukladania obrázkov v počítačoch atď. priebežne dopĺňanej komentármi z lektorovej praxe, sme sa dostali aj k samotnému Photoshopu. Z teórie sme pochopili  typy počítačovej grafiky 2D a 3D – rozdiel medzi rastrom a vektorom, rozobrali vhodnosť formátov grafických súborov – jpg, gif, png,…, farebné modely, RGB, CMYK a tiež indexovaný farebný model. Všetko bolo pre ďalšiu prácu veľmi užitočné!

Čo je Photoshop

Čo všetko dokáže Adobe Photoshop, som mal možnosť vidieť na grafických výstupoch, s ktorými som prichádzal do kontaktu pri marketingovej práci počas posledných desiatich-pätnástich rokov. Krásne vizuály výrobkov, ľudí v rôznych situáciách, bannery, plagáty, brožúry etikety, vizitky, výročné správy,… Mali jednu chybičku – väčšinou boli rastrované. Photoshop pracuje s rastrom.
Keď som ich dostal v elektronickej podobe a chcel si zväčšiť niektorý detail, viditeľne sa rozpadali na pixely.
Ozaj, videli ste film Pixely z roku 2015? Zabavia sa pri ňom dobre aj tí, ktorí techniku nemajú v láske…

Medzi fotografmi zatracovaný, grafikmi uctievaný, verejnosťou odkladaný, firmami zaznávaný,… Fotografom berie veľa z jedinečnosti ich kumštu, grafikom dáva donedávna netušené možnosti, laická verejnosť ho pozná skôr z počutia, na pohľad desivo rozsiahle množstvo funkcií (stále sa rozširuje!) odradí aj niektorých nadšencov. Firmy zasa dlhodobo – ak sa neorientujú na prácu s grafikou – nenadchýna jeho cena, nikdy nepatril medzi lacné. To je stručný výpis dosť zvláštnych charakteristík svetovo známeho programu.

Photoshop je silný programový nástroj na prácu s fotografiami a obrázkami. Pracuje s bitovou mapou (rastrom), teda pod lupou, resp. pri veľkom zväčšení je vidieť detaily jednotlivých bodov – pixelov, z ktorých sa obrázok skladá. Program umožňuje obrázky upravovať, retušovať, dofarbovať, filtrovať, rozmazávať či zostrovať, meniť ich rozlíšenie, veľkosť, robiť z viacerých elegantné montáže,… Môžete pomocou neho z fotografie vymazať nežiadúcu osobu alebo naopak, nejakú pridať. Zachrániť nepodarenú tmavú fotku. Urobiť z rannej fotografie večernú, ubrať jej alebo pridať „život“, nechať ju zaliať slnkom alebo naopak – „ochladiť“ ju a mnoho ďalšieho…
Dokonca je taký skvelý, že pomocou neho je možné vytvoriť v počítači udalosť, ktorá sa nikdy nestala. Ak konečný výstup robil niekto, kto rozumie programu a vie ako napodobniť realitu, o autenticite udalosti nebudete pochybovať.

Na ilustráciu možností pripájam týchto pár obrázkov:

Z nich môžu vzniknúť v závere druhého dňa kurzu napríklad takéto výstupy:

Úvodný kurz Photoshopu v skratke

Na úvodnom kurze, ktorý trvá dva dni, sme po teórii prechádzali s lektorom funkcie a postupy, ktoré umožňujú s Photoshopom „čarovať“ – od nastavenia pracovného prostredia, nastavenia parametrov obrázku, cez prácu so súbormi, prispôsobenie grafiky – prácu s fotografiami a rastrom. Ako voliť farebnosť, jas, kontrast fotografií. Naučili sme sa aký postup zvoliť na prefarbenie obrázka, zmenu farieb a výbery, čo je to vrstvový model, čo efekty vrstiev (tieň, žiara, prechodová farba,…) a ako to všetko efektívne využívať pri práci.

Photoshop je známy množstvom možností – základom sú však pracovné nástroje (napr. magická palička, nástroj na orezávanie obrázka, nástroje na retušovanie – klonovacie razítko, rôzne funkcie gumy, nástroje štetec,…). No a samozrejme sme neobišli ani efekty a filtre rastrovej grafiky, rozostrenie a zostrenie výstupu či častí, tiež ako spolupracuje vektor a raster vo Photoshope a samostatnou kapitolkou bola práca s textom – písanie do obrázka.

Photoshop ako zážitok možností

Čo uviesť na záver?
Veľmi užitočne strávené hodiny. To, s čím som predtým trávil množstvo hodín, sme na kurze prešli v kocke za 2x 4 hodiny.
Nestačilo mi.
Keďže som už o funkciách Photoshopu už čosi vedel, volil som pre úvodný kurz večernú skrátenú formu. Na pokračovací kurz „Adobe Photoshop II. – mierne pokročilý – pokročilé možnosti rastrov a kreatívna tvorba“ si však zvolím nie večernú, ale dennú verziu (2x 6 hodín). Aby som si mohol dosýta vychutnať to množstvo odtienkov, ktoré Photoshop poskytuje a neostal mi na to pri rýchlom tempe čas…
V každom prípade však môžem po prvom kurze napísať, že tajomstvo pekných fotografií je už zrejmé! Nazýva sa Photoshop.

Teším sa, že už po tomto prvom kurze budem môcť vešať na Facebook fotky, na ktorých vymažem nežiadúce osoby… Aj vy máte také fotky?

Záverečné zhrnutie:

+ ideálny kurz pre začiatočníka
+ vhodný aj pre človeka, ktorý pozná Photoshop z „každého rožku trošku“
+ výborná teória, ktorá spraví jasno v mnohých veciach
+ skromný a nápomocný rozhľadený lektor s praxou
– nemám rád klimatizáciu (hoci jej činnosť bola opodstatnená)

autorom článku je: Ján Tóth
- absolvent FEI STU a FM UK. Po ukončení štúdia pracoval rok vo vydavateľstve ako vedúci IT, následne na vedúcich pozíciách súkromných firiem a tiež ako riaditeľ slovenského zastúpenia nadnárodnej spoločnosti. Autor a spoluautor kníh z oblasti IT, článkov z oblasti zdravia a kozmetiky, prekladateľ, prednášateľ, v súčasnosti pracuje ako lektor a konzultant na voľnej nohe.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
Adobe, fotošop, grafika a video, Photoshop, raster vs. vektor


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave