Nové a vylepšené kurzy Raketového Copywritingu

Je kurz Úvod do programovania o kuchárskych receptoch?

kategória: Blog pridané: 25. januára 2019

Rozhodli ste sa, že si rozšírite vedomosti v oblasti IT… Veľmi rozumné. Môj známy je vyučený čalúnnik. Pracuje v zahraničí na veľmi slušne platenom mieste ako programátor. Prečo neskúsiť začať meniť svoj život práve kurzom Úvod do programovania?
Ja som si povedala, že idem do toho, však čo… Vedomosti o fungovaní IT sveta nie sú v 21. storočí určite na škodu.
O to viac, keď pracujete v softvérovej firme či priamo na IT oddelení ako ja 🙂

 

Zaujímavý kurz s názvom Úvod do programovania

Po absolvovaní rôznych kurzov som tentokrát zrak upriamila na kurz Úvod do programovania I.
Wau, super nápad… ozrejmiť si všeobecné vedomosti a potom sa zamerať na jeden programovací jazyk. Alebo práve naopak? Mať základy z konkrétneho programovacieho jazyka a potom sa prísť zoznámiť aj s inými možnosťami a doplniť si vedomosti? Ja som si prišla na kurz vedomosti zopakovať, no zároveň som bola zvedavá, čo nové sa ešte dozviem a naučím.

Čo je to ALGORITMUS?

Na kurze Úvod do programovania sme si vyskúšali tvorbu algoritmov v reálnom živote. Naučili sme sa, čo je algoritmus – zjednodušene povedané program alebo postupnosť inštrukcií. Ako príklad si zoberme taký kuchársky recept. (Gazdinky sa práve teraz potešili, že tomu lepšie porozumejú.)
Ak sa práve snažíte spomenúť ako taký recept vyzerá, troška vám pomôžem: ingrediencie, postup a výsledok.
A presne toto platí aj vo svete algoritmov – to znamená v ich reči input, postupnosť a output – vstup, postupnosť, výstup.

Priebeh kurzu Úvod do programovania I.

Lektor nás previedol aj cestou do histórie. Pochopili sme, čo je strojový a čo zdrojový kód. Nuly a jednotky definujú to, čo sa nazýva strojový kód. No súčasne programátori využívajú (nielen pri hľadaní chyby) zdrojový. To je postupnosť príkazov zrozumiteľných človeku, napísaný býva v niektorom programovacom jazyku.
Na kurze sme sa naučili aj rozoznávať rozdiel medzi pojmami kompilácia a interpretácia. Viete, že kompilácia je vlastne prevedenie počítačového programu zo zdrojového na výsledný strojový? A interpretácia je alternatívny spôsob vykonávania zdrojového kódu počas behu programu.
Dozvedeli sme sa tiež ako vyzerajú syntaktické a ako logické chyby… (syntaktické zapríčiňuje spravidla slabšia znalosť programovacieho jazyka alebo nepozornosť pri písaní programových príkazov, logické sú síce správne zapísané, ale výsledkom sú nesprávne hodnoty, pretože algoritmus obsahuje logické chyby).

Prvý deň, po teoretickej časti, sme prešli aj na programovanie – v jazyku Java. Jednoduché príkazy sme si vyskúšali s príkladmi na číselné hodnoty, textové hodnoty a pravdivostné hodnoty. Teóriu k obsahu lektor vysvetľuje od samého začiatku, takže sa nemusíte báť, že by ste niečomu neporozumeli.
Pri písaní príkazov sa čakalo na každého a následne sme si spoločne prešli správne riešenia.

2. deň – pokračovanie v rovnakom tempe…

Opakovanie je základom. Začína ním druhý deň kurzu. Potom sme sa dostali do oblasti tvorenia webstránok – jazyky HTML, CSS a JavaScript. Postupne lektor vysvetlil základné poznatky, ktoré po absolvovaní  tohoto kurzu proste ,,musia“ ostať v pamäti.  Spomedzi spomínaných troch jazykov ma najviac zaujal jazyk JavaScript – už teraz viem vytvoriť varovné okienko, pracovať s premennými (číslom aj textom), vypísať výsledok pomocou ,,document.write(x)“ alebo zalomiť text. A ak sa vyskytne chyba v kóde, cez F12 v prehliadači si ju viem skontrolovať a opraviť.
Lektor nás upozornil na špecialitky – napríklad na indexáciu od nuly a ukázal nám riadiace štruktúry if, for, while v jazykoch JavaScript a Java.
Príma!

Na kurze bola veľmi príjemná atmosféra, účastníci okolo mňa boli snaživí, pýtali sa otázky a pomáhali si v písaní príkazov. Lektor vysvetľoval veci jednoducho a zrozumiteľne. Na reálnych príkladoch zo života pekne vysvetlil systém fungovania procesov, takže to pochopil naozaj každý.

Na tomto kurze mínusy nenájdete…

+ Pracuje sa tak, aby mali účastníci dostatok času na splnenie úlohy
+ Účastník nadobudne všeobecný rozhľad v oblasti programovania vo viacerých programovacích jazykoch
+ Po absolvovaní kurzu je účastník schopný napísať jednoduché príkazy a vytvoriť jednoduchý program

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave