Prezentačné zručnosti v praxi

článok na blog uverejnený: 6. júla 2017

názov kurzu:
Prezentačné techniky – ako prezentovať s úspechom
lektor:
PhDr. Alena Ambrózová

Ako spraviť dobrú prezentáciu

Hoci kurz patrí pod strechu technicko-vzdelávacej inštitúcie, prebiehal inak ako predchádzajúce. Hneď na úvod sa pani lektorka krátko predstavila a postupne vyzvala na predstavenie sa i všetkých prítomných. Na záver tohto praktického vstupu nás upozornila na prvý moment prezentovania – ak máte možnosť, spoznajte svoje publikum. Pozorovaním, komunikáciou, otázkami,…

Prezentácia nie je MS PowerPoint.
Apple Keynote, MS PowerPoint, Prezi, Impress, Corel Presentations, View Point 3D, DemoBuilder alebo iné skvelé prezentačné aplikácie sú len jej súčasť. Prezentácia je spôsob komunikácie, kontakt – vzťah s druhými ľuďmi od prvého momentu, keď vkročíte do miestnosti. Prezentujete sa postojom, pohľadom, oblečením,… a to ste ešte nepovedali ani slovo!
Prezentačný PAS (o ňom viac v článku Ako si nájsť frajerku) a schopnosť vyjadrovať sa zrozumiteľne a presvedčivo človek využíva prakticky celý život v osobných i pracovných vzťahoch. Hoci málokto je dobrým rečníkom od prírody, na tomto kurze si môžete osvojiť osvedčené metódy prípravy na prezentáciu, jej realizácie i organizačného zabezpečenia a dozvedieť sa tiež o tom, kde máte rezervy.

Príprava prezentácie

Kurz „Prezentačné zručnosti – ako prezentovať s úspechom“ trval 6 hodín, v tom bola 30-minútová prestávka na obed a dve 10-minútové. Skvelý komprimát rýchlokurzu geniality určený záujemcom o zdokonalenie svojich komunikačných a prezentačných schopností vtesnaný do jedného dňa…

Po polhodinovom úvode sme vytvorili dvojice a dostali úlohu – napísať na lístočky to, čo by sme mali vedieť o publiku pred prezentáciou. Po chvíli písania a škrtania sme ich vytriedili a išli nalepiť na flipchart vpredu s komentárom pre ostatných. Snažili sme sa – bolo ich 30? Alebo 35? A o to išlo. Múdry človek vie vybrať to podstatné a vie hovoriť aj o zložitých veciach jednoducho.

Každá prezentácia má dve rovnocenné zložky – obsah a formu. V piatich bodoch sme sa zoznámili s najčastejšími chybami prezentácie v obsahu či forme, ako voliť kľúčové slová a ako vytvoriť ľahko zrozumiteľnú štruktúru. Aké jednoduché!

Pani lektorka nás upozornila na častú chybu – písanie svojich myšlienok priamo do prezentačného nástroja. Či už je to PowerPoint, Prezi alebo niektoré iné riešenie, strácame ním tvorivosť, limitujeme sa. Príprava pomocou mentálnej mapy otvára našej mysli brány tvorivosti a to, čo si napíšeme/nakreslíme na papier, sa následne už len pokúsime priblížiť programovými nástrojmi. A nasledoval popis prípravných fáz – cieľ, otvorenie, záver, jadro, …plus korenie i precvičovanie. Každá fáza s primeranou charakteristikou a odporúčaniami ako dosiahnuť najlepší efekt, so záverečným upozornením na aktuálnosť témy v čase, príležitosti,…

Ako priniesť zážitok

Prezentačná práca pred skupinou ľudí začína nastavením publika. Má svoje silné momenty, nástroje, ktoré špičkoví školitelia a spíkri používajú tak, že spravia zo svojej prezentácie či kurzu zážitok. Z čoho vychádzajú pri príprave oni a aké sú základné pravidlá komunikácie so skupinou ľudí, ktorých chcete osloviť. Skvelí komunikátori vedia, akú veľkú silu ma vizuálna pamäť a predstavy, preto podnecujú voľbou výrazových prostriedkov obrazovú predstavivosť. Vedia, aká je dôležitá neverbálna komunikácia a ako ju ustáť v prípade trémy či pochybenia.
Všetky tieto témy sme diskutovali a prišiel dôležitý moment – prezentácia v PowerPointe. Má len úlohu vizuálnej podpory! Tušíte, prečo je dobré používať nástenku/tabuľu/flipchart? Téma striedala tému – aké typy publika sú časté a ako s nimi pracovať, ako si získať sympatie, kedy odpovedať na otázky atď.
Dopoludnie prebehlo raz-dva. …a po obedňajšej prestávke nás čakal iný zážitok.

Zážitok z prezentácie

Rozdelili sme sa na štyri skupiny, každá dostala na viac ako polovici formátu A4 popis témy a mali sme si k nej pripraviť v priebehu 20-30 minút prezentáciu.
Ani jednu skupinu netvorili úplný začiatočníci, takže technická stránka bola viac-menej bez problémová. Počítače fungovali bez zaváhania, internetové pripojenie tiež. Bolo cítiť ako sa každá skupinka snaží dať pri príprave do prezentácie to najlepšie… No a keď sme začalo prezentovať, ukázalo sa, akí sme boli dopoludnia pozorní a tiež obrovský záber, ktorý témy ponúkli.

V nasledujúcej hodine sme zažili 4 veľmi rozdielne spôsoby spracovania tém – technicko-informačný (o práci testerov softwaru), konferenčný (psychológia maľovánok pre dospelých), zábavný (sociológia pitia) a cestovateľsko-rozprávačský (zájazdy na Island). Každý jeden bol skvelý, s patričnou atmosférou, chvíľami nudný a vzápätí strhujúci. Neviem, či také bývajú aj na iných kurzoch, u nás boli všetky brilantné. Čo bolo najlepšie – len jednu tému robila skupinka, ktorá bola v problematike doma (testovači SW), ostatní sme improvizovali od nuly témy z oblasti úplne mimo našich oblastí pôsobenia. Pecka!

Záver prezentovania

Poslednú polhodinu sme v rýchlom tempe stihli len analýzu silných a slabých stránok toho, čo sme zažili, poukázania na spôsoby zlepšenia… a na záver ostala milá otázka. Ako riešiť nesúhlas jednotlivca alebo publika v diskusii počas prezentácie alebo po nej.
Ani sa nám nechcelo rozísť… Deň kurzu nestačil. Postávali sme ešte viac ako pol hodinu pred budovou a preberali organizačné zabezpečenia prezentovania, tiež ďalšie manažérske kurzy IT Learningu, bavili sa o možnostiach a rozsahu rečníckych kurzov,… Pani lektorka stmelila za pol dňa školenia pekný tím – vzhľadom na našu rozmanitosť mimoriadny výkon.

Mimochodom, keď spomínam rozmanitosť – vedľa mňa sedel dvojmetrový Stano, známy slovenský hádzanár, ktorý po skončení športovej kariéry pracuje v zahraničí ako školiteľ a má potrebu zlepšiť svoju komunikáciu… Aj vy cítite chuť zdokonaliť sa v komunikácii, v prezentovaní? Kurz Prezentačné techniky nájdete v časti Manažérske kurzy v IT Learningu – skvelá voľba!

Záverečné zhrnutie:

+ kurz pre začiatočníkov i trochu pokročilých
+ pre prednášajúcich, lektorov alebo školiteľov
+ pre tých, ktorí sa chcú zlepšiť v tom, čo už trošku vedia
+ rozširuje kvalifikáciu
+ pre tých, ktorí majú obavu z vystúpenia na verejnosti a chcú to zmeniť
+ s tímovou i individuálnou prácou
– kurz síce prinesie profesionálnym lektorom či často prezentujúcim ľuďom pridanú hodnotu, ale malú
– na tak rozsiahlu tému je jeden deň krátky čas

autorom článku je: Ján Tóth
- absolvent FEI STU a FM UK. Po ukončení štúdia pracoval rok vo vydavateľstve ako vedúci IT, následne na vedúcich pozíciách súkromných firiem a tiež ako riaditeľ slovenského zastúpenia nadnárodnej spoločnosti. Autor a spoluautor kníh z oblasti IT, článkov z oblasti zdravia a kozmetiky, prekladateľ, prednášateľ, v súčasnosti pracuje ako lektor a konzultant na voľnej nohe.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
Kancelária a MS Office, komunikačné kanály, manažérsky kurz, PowerPoint, prezentácie


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave