Viete používať excelovské makrá? alebo „Mikina maká!“

článok na blog uverejnený: 13. septembra 2018

Poznáte to video, že chlapík príde do práce, zapne počítač, prehodí cez stoličku mikinu a ide domov? A každý, kto príde do jeho kancelárie, je presvedčený, že je v robote, a-ku-rát, že niečo rieši niekde v budove. Pretože „veď tu má mikinu“…

Čo by ste povedali na to, že nemusíte sedieť celý deň v „ofise“? Že váš počítač sám stiahne potrebné dáta, spracuje ich do excelovskej tabuľky /grafu / čo len chcete a pošle šéfovi? Páči sa vám to? Nooo, netvárte sa, že nie, ja viem, že by sa vám to páčilo. A o tom sú, vážení, makrá.

excel-makra-it-learning

Samo a Sato k vašim službám

Priznávam sa, prehnala som to. Trošku. Samé sa, žiaľ, nič nespraví. Ale tak, ako mikina maká za toho chlapíka na videu, tak veľa práce dokáže urobiť kvalitné makro. Makro v Exceli. Áno, presne v tom Exceli, ktorý máte aj vy, len ste o tom nevedeli. Nuž, najvyšší čas prečítať si tento blog a prihlásiť sa na kurz.

 

Kurz: Úvod do programovanie makier VBA I.

Lektor: Ing. Patrik Toman

 

„Makro si predstavte ako nahrávač – diktafón, ktorý nahrá všetky kroky v Exceli, ktoré vykonáte,“ povedal nám na úvod Ing. Toman. A skutočne sme začali veľmi jednoduchým nahrávaním úkonov do makier.

  1. Kliknúť „Zaznamenať makro“
  2. Urobiť v tabuľke čo potrebujeme (vymazať niektoré stĺpce, zarovnať na pravý okraj, vyfarbiť hodnoty)
  3. Kliknúť „Zastaviť záznam“

A bolo to. Potom sme si opäť zaznamenané makro spustili na hocijakom súbore v Exceli a kroky krásne fungovali, jedným kliknutím sa vykonalo všetko, čo sme predtým urobili manuálne.

Naše prvé kódy

Na kurze Úvod do programovania makier sa však neučí iba nahrávanie vykonaných krokov, tu sa učí základom programovania vo VBA (zjednodušene rozumej v Exceli). A tak, keď z nás opadol prvý stres a nahrávanie nám išlo jedna radosť, pokročil lektor k vysvetleniu základov programovania. Museli sme byť maximálne sústredení, aby sme všetko zachytili a porozumeli. Boli sme však dobrá skupina, nikto sa nerozpakoval opýtať, ak mu niečo nebolo jasné. Lektor bol vtipný, veľa sme sa nasmiali. Výsledkom nášho celodenného snaženia bol kód (programíček), ktorým sme dokázali spracovať výkaz úhrad (rozdeliť tabuľku na to, čo je uhradené, čo je ešte v splatnosti a čo nie je uhradené), čo je presne ten typ úkonu, ktorý sa v každej firme denno-denne opakuje a zamestnanec vždy znovu a znovu všetko triedi a filtruje. Naše makro mu uľahčí prácu a v podstate by svoju polhodinovú rutinu mal hotovú za 30 sekúnd.

Uľahčite si život!

Takto sme cvičili programovanie makier celý prvý deň a aj väčšinu druhého. Netajím sa, že to bolo náročné, najmä v druhej polovici kurzu, keď sme išli už k zložitejším veciam. Ale doma som si to ešte raz prešla, natrénovala a teraz viem, že aj prvý kurz mi výrazne uľahčí život. Nemusím byť špecialistka na makrá, aj základné vedomosti mi postačia na to, aby som si sem-tam mohla nechať prehodenú mikinu cez stoličku v kancelárii a ísť na kávu 🙂

Alebo mi umožnia aspoň to, že nebudem do noci vysedávať nad tabuľkami a analýzami, ale pôjdem domov v slušnom čase. Tak, aby bol zachovaný work – life balance, pretože hoci pracovať poväčšine musíme a potrebujeme, nielen prácou je človek živý. A mať podvečer čas na šport, kultúru, rodinu, hobby… to je presne to, čo chcem. A vy?

 

Vaša Martina

 

PS: ozaj, lektor nám povedal, že na pokračovaní kurzu sa naučíme aj komplikovanejšie techniky a že sa naozaj dá nastaviť excel tak, ako píšem v úvode. Na úroveň „takmer Samo“ 🙂 Takže… hor sa do ďalšieho štúdia!

Záverečné zhrnutie:

+ kurz ideálny pre tých, ktorí denne robia tie isté operácie v tabuľkách v Exceli, len s inými dátami
– kurz by mohol byť pre začiatočníkov jednoduchší, najmä druhý deň

autorom článku je: Martina Gaislová
Úspešná manažérka, ktorá po 25 rokoch zanechala vrcholovú pozíciu v nadnárodnej firme. A konečne má čas na seba. Pretože miluje výzvy, rozhodla sa ďalej vzdelávať, naučiť sa nové veci, popasovať sa s tým, čo jej nie je až také blízke. Rada sa prostredníctvom blogu podelí o nové poznatky z kurzov aj s inými.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
Excel, Kancelária a MS Office, makrá, tabuľky


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave