Ktorý kurz si vybrať, ak už o programovaní čosi viete?

článok na blog uverejnený: 22. októbra 2018

názov kurzu:
Počítačový kurz Java II. pre mierne pokročilých
lektor:
Ing. Marek Ladický

Mýtus o programovaní som statočne otestovala na kurze Java I. a vďaka lektorovi Marekovi som bola o krok bližšie konečne sa dozvedieť, ako Java funguje! Zapúzdrenie, dedičnosť a polymorfizmus – tieto tri slová si pamätajte, môžem len potvrdiť, že každého budú prenasledovať aj na nasledujúcich kurzoch venovaných programovaniu v jazyku Java.

 

Kedy si vybrať kurz Java I.?  A kedy kurz Java II.?

Pekne poporiadku… Prvé čo si treba uvedomiť je, že kurzy Java na seba nadväzujú. Každý laik určite ocení, že sa látka preberá od základov.

Počítačový kurz Java I. je určený primárne pre začínajúcich programátorov, nadšencov (ako som ja ?) alebo pre ľudí, ktorí pracujú na projektoch, na ktorých sa využíva programovací jazyk Java. Kurz vás prevedie od inštalácie všetkých potrebných prvkov až po výklad syntaxe a riešení praktických príkladov.  Verím, že po skončení ,,jedničky“ budete nadšení tak ako ja!

Školenie Java II. priamo nadväzuje na počítačový kurz Java I., je určený pre mierne pokročilých používateľov. Po prihlásení na kurz odporúčam mať už kurz Java I. ,,za sebou“, prípadne mať dostatočné základné znalosti, ktoré si chcete rozšíriť v tomto programovacom jazyku. Na kurze sa rieši problematika databáz a databázových operácií. Vysvetľujú sa ,,Exceptions“,  princípy streamovania a časť kurzu je venovaná aj technológií JavaFX, ktorá mňa osobne veľmi zaujala.

Prečo ma tento kurz dostal do kolien?

Základné znalosti o databázach by mal vedieť každý javista. Nie je žiadnym tajomstvom, že v praxi programátori riešia často aj úlohy, ktoré sú úzko spojené s databázami. Na kurze sme sa naučili základné poznatky o databázach a ešte cennejšia informácia bol postup, ako sa ku databázam pripájame z Java programu.

So slovíčkom Exception sa stretávam v práci pravidelne, keďže som IT testerka. Je to moment, kedy aplikácia zhavaruje. A je na mne, aby som túto chybu detekovala a reportovala. Programátor následne chybu identifikuje a opraví.
Na kurze som sa dozvedela, ako sa tieto problémy riešia. Paráda, budem vedieť naozaj zefektívniť svoju prácu.
Lektor nám definoval kategórie chýb a vysvetlil nám ako sa v rámci kategórií ošetrujú.

Mňa osobne zaujala aj možnosť zmeniť názov hlášky v prípade, že chyba nastane. Napríklad konkrétne – ak sa v programe vyskytne chyba ,,DivisionByZeroException“, program „havaroval“, lebo sme číslo delili nulou.  Riešením je vytvoriť si vlastnú výnimku a do textu hlášky zadať svoj vlastný text. Potom program vypíše používateľovi: ,,Delil si nulou, človeče! ?“ alebo čokoľvek iné, je to iba na fantázii programátora.

Technológia JavaFX

Keď som vás už v úvode namlsala, spomeniem aj JavaFX. JavaFX je softvérová platforma vyvinutá spoločnosťou Oracle Corporation (pôvodne Sun Microsystems). Slúži pre vývoj zložitejších internetových aplikácií (RIA-Rich Internet applications). Vznikla ako konkurencia pre platformy Adobe Flash alebo Microsoft Silverlight. Vývojári ju používajú pre desktopové aplikácie, internetové prehliadače a mobilné zariadenia.

Aj s touto technológiou sme sa zoznámili na kurze. GUI sa od aplikácie môže vyvíjať oddelene. Na to nám slúži technológia JavaFX. Konkrétne sme si vyskúšali prácu v programe Scene Builder, v ktorom sme si vytvorili súbor s koncovkou .javafx.  Potom sme tento súbor načítali do programu Eclipse (vývojového prostredia využívaného na kurzoch Java). Po načítaní bolo síce potrebné kód opraviť, ale po chvíli sme mali vytvorené super grafické rozhranie pre náš projekt.

Plná hlava vedomostí a zapísaný zošit…

Rovno si povedzme, že bez databáz by to asi nešlo. Ja som mala možnosť sa podrobnejšie zoznámiť s databázami už na kurzoch MySQL. Po druhýkrát som sa s nimi opäť stretla na kurze Java II, ale tentokrát s platformou Postgresql. Teraz viem, že databázy MySQL využívajú skôr menšie firmy a e-shopy a Postgresql je zameraný na väčšie projekty. čo sa človek na kurze Java nedozvie! 🙂

Okrem toho sa kurz venuje triedam, metódam, modifikátorom, vláknam, iterátorom. Čiže všetkému potrebnému, čo by dobrý javista mal poznať a vedieť s tým efektívne pracovať – už na úrovni mierne pokročilý… Welcome!

Na tomto kurze mínusy nenájdete…

+ Dva dni vzdelávania v príjemných priestoroch, s dobrou atmosférou tvorenou účastníkmi
+ Začiatočníka kurz posunie na úroveň mierne pokročilý
+ Po ukončení kurzu účastník získava certifikát
+ Na kurze sa preberajú praktické príklady z praxe
+ Lektor zodpovedal všetky kladené otázky s úsmevom
– predsa jedno mínus: Nevýhodou je, že kurz netrvá viac dní… ale netreba sa strachovať, priame pokračovanie je Kurz Java III. 🙂

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
IT kurzy, kurz Java, programovacie jazyky


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave