Excel v opere

článok na blog uverejnený: 13. januára 2019

„Ľudia, ja mám kultúrny zážitok! Ten hlas je vážne skvelý! Tá hĺbka, výrazná melódia, dokonalá intonácia…,“ myslím si. Zavrtím sa na stoličke a snažím sa sústrediť. Nechápte ma zle, nie som na koncerte, ani na divadelnom predstavení. Sedím na kurze Excel III. v IT Learning na Kominárskej v Bratislave.

Chodím sem už pol roka na rôzne kurzy, o ktorých potom píšem na blog. Absolvovala som tu kopu dní a zažila mnohých lektorov. Väčšinou sú na 1, občas na 1-. Ale tento nielenže vie výborne učiť, on vám má aj fantastický hlas. A vie s ním pracovať.

excel-v-opere-sipeky-foto

Kurz: Excel III. pre pokročilých

Lektor: Mgr. art., Mgr. Ladislav Šipeky, PhD.

 

Funkcia OR

„V hovorovej reči má slovo „or“ (= „alebo“) iný význam ako excelovské, resp. matematické „or“. Ak dieťaťu povieme, že si poobede môže dať čokoládu alebo cukrík, myslíme tým jedno z toho, nie obidve sladkosti. Excel však „or“ chápe presne tak,“ povedal nám v úvode do funkcie lektor Lacko Šipeky.

excel-v-opere-sipeky

Takže sa pozrime na to, ako by sme funkciu OR použili. Napríklad potrebujeme vypočítať výšku prémie pre zamestnancov, ktorí splnili aspoň jedno z požadovaných kritérií:

  1. Ročný obrat vyšší ako 100 000,- eur
  2. Reakčný čas nižší ako 1 hodina.

Zamestnanci, ktorí splnili aspoň 1 kritérium, majú nárok na odmenu vo výške 1% z dosiahnutého obratu.

Ako to vypočítame pomocou funkcie v Exceli?

Najprv potrebujeme funkciu IF, t.j. AK niečo platí, tak urob čosi a ak neplatí, urob niečo iné. Do nej musíme vložiť našu obľúbenú funkciu OR, t.j. ALEBO. Tým vyjadríme nasledovné:

AK platí, že dosiahnutý obrat je vyšší ako cieľový ALEBO platí, že reakčný čas obchodníka je nižší ako cieľový, tak vypočítaj 1% z dosiahnutého obratu ako odmenu. Ak neplatí ani jedna podmienka, bude odmena 0 (nula).

=IF(OR(B29>=$H$28;C29<=$H$30);B29*1%;0)

excel-funkcie

Niekto si spieva vo vani, niekto na kurze

A spieva o kontingenčných tabuľkách, grafoch a funkciách. Nie naozaj, ale tak akosi by som zhrnula svoje pocity z tohto 2-dňového kurzu.
Na záver, keď všetci odišli, dovolila som si otázku na lektora: „Kde ste sa tak naučili pracovať s hlasom?“ A na moje prekvapenie mi lektor odpovedal, že študoval operný spev!!!
Takže odtiaľ ten čistý barytón!
Avšak vyštudoval aj MATFYZ a po rokoch v opere a neskôr práce pedagóga na vysokej škole zakotvil v IT Learning, pretože tu má možnosť prednášať nielen Excel, ale aj AutoCad, rôznu grafiku,… A občas dostane aj úplných začiatočníkov – ako vraví „je to rozmanitejšie ako hocičo iné“.
Nuž, aj takýchto skvelých lektorov majú v IT Learningu. Čo vám poviem, najvyšší čas sa prihlásiť na kurz!
Ak máte radi operu OR Excel OR AutoCAD OR niektorý z predmetov, ktoré tento lektor školí 🙂

Vidíme sa!

 

Vaša Martina

baryton-lektor-excel-kurz

Záverečné zhrnutie:

+ kurz v dokonalej tónine a ideálnom tempe naučí kontingenčné tabuľky, kontingenčné grafy a funkcie a veľa iného

+ počas kurzu môžete v hľadisku konzumovať výbornú kávu alebo čaj, ktoré sú grátis

+ kurz poskytuje niekoľko dejstiev, ktoré sú vyhradené len a len precvičovaniu naučeného

autorom článku je: Martina Gaislová
Úspešná manažérka, ktorá po 25 rokoch zanechala vrcholovú pozíciu v nadnárodnej firme. A konečne má čas na seba. Pretože miluje výzvy, rozhodla sa ďalej vzdelávať, naučiť sa nové veci, popasovať sa s tým, čo jej nie je až také blízke. Rada sa prostredníctvom blogu podelí o nové poznatky z kurzov aj s inými.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
Excel, excel pre pokročilých, funkcie v exceli, Kancelária a MS Office, kurz, lektor s hlasom z opery


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave