Pluginy – pomocníci pri tvorbe webstránky

článok na blog uverejnený: 26. decembra 2018

Rozmýšľate nad vytvorením webstránky pomocou WordPress-u? Sám o sebe je tento redakčný systém dosť nápomocný pri tvorbe a správe stránok, no ľudia chcú vždy viac a viac. Pre tých ponúka možnosť inštalovať pluginy. Čo to je plugin, načo slúži a ako jednoducho sa s pluginmi pracuje… prečítajte si o tom v článku viac.

Čo je plugin?

Plugin? Inými slovami doplnok, zásuvný model alebo prídavný modul. Program, ktorý dopĺňa funkcie základného programu. Rozširuje existujúci program o ďalšie funkcionality potrebné pre prácu. Dôležité je vedieť , že plugin nedokáže pracovať sám o sebe. Inštaluje sa napríklad do webového prehliadača. Snáď najznámejším je plugin AdBlock, ktorý slúži na blokovanie reklám. Stiahlo si ho už viac ako 60 milión používateľov do prehliadačov Chrome, Safari či Firefox. Často sa s pluginmi stretnete aj pri grafických editoroch ako napríklad pluginy pre Adobe Photoshop. Po nainštalovaní môžete využívať rozšírené možnosti programu, kým sa ho sami nerozhodnete deaktivovať alebo úplne vymazať.

Inštalácia pluginu vo WordPress-e

Rada, ktorú určite oceníte je, že pluginov si môžete inštalovať do WordPress-u koľko sa vám len žiada. Nájdete ich v ľavom panely pod záložkou ,,Pluginy“. Potom pokračujte kliknutím na tlačidlo ,,Pridať nový“. Do vyhľadávača zadáte názov pluginu. Hneď ako vám WordPress vyhľadá ten správny, kliknite na tlačidlo ,,Inštalovať teraz“ a aktivujte si ho pomocou tlačidla ,,Activate“. Potom už spokojne môžete plugin využívať.

Ak neviete presný názov pluginu, hľadať si ho skúste cez kľúčové slovo, ktorého sa to týka alebo si pomôžte prostredníctvom google search. Výber zvoľte podľa toho, aké má hodnotenia a koľko ich má, prípadne podľa počtu inštalácii. Všímajte si aj kedy bol naposledy aktualizovaný a či je kompatibilný s konkrétnou verziou WordPress-u.

Poriadna reštaurácia by mala mať webstránku

Predstavte si, že ste sa rozhodli otvoriť prevádzku, ktorá ponúka jedlá a nápoje. Jedna z vecí, na ktorú by ste nemali zabudnúť, je mať vlastnú webstránku. Zákazníci si vás tak budú vedieť vyhľadať na internete a vaše stránky si budú prezerať a zdieľať medzi sebou. Najviac ich bude zaujímať jedálny lístok, ceny a kontakt.
Samotný WordPress obsahuje všetky základné funkcie, no odporúčam ich doplniť o pluginy, ktoré pomáhajú vytvoriť dokonalý vzhľad stránky.
Tu je pár z nich, ktoré rozhodne oceníte.

Ninja Forms – plugin pre vytvorenie kontaktného formuláru. Veľmi jednoducho sa používa. Vyberiete si položky, ktoré chcete, aby formulár obsahoval. Položky editujte, nastavíte podľa potreby a po uložení sa vám na stránke zobrazí jednoduchý formulár. Stačí vyplniť a odoslať. Vďaka nemu vás budú môcť vaši zákazníci ľahko kontaktovať.

V prípade reštaurácie odporúčam pre pridanie jedálneho lístka nainštalovať do WordPress-u plugin Food and Drink menu. Pomocou tlačidiel +Add Section a +Add Menu item si jednoducho vyskladáte ,,Menučko snov“.
Dobrý tip pre vás – dať si pozor na rozmery obrázkov. Je známe, že obrázky zaberajú percentuálne najviac miesta na webstránke, takže odporúčam ich skomprimovať.
A pre estetický vzhľad webstránky by mali mať obrázky ,,v menu“ rovnaký rozmer.

Ak sa rozhodnete na webovej stránke mať aj rezervácie, stiahnite si, nainštalujte a aktivujte plugin Reservation food. Pozor však na to, že plugin nie je preložený do slovenčiny.
Na preklad môžete použiť iný plugin – Loco translate.

Pluginy je dobré vyberať v závislosti od typu podnikania a zvolenej témy. Pretože niektoré témy (šablóny) majú viaceré pluginy integrované v sebe. Ja som si mala možnosť vyskúšať inštaláciu týchto konkrétnych na kurze WordPress.
Okrem nich sme spomínali aj ďalšie – Akismet (proti spamu), NextGET Gallery (pre prácu s galériami a obrízkami), OnePress Social Locker (sociálne médiá). Get Recent Comments (pridávanie komentárov), All in One SEO Pack, Yoast SEO (optimalizácia pre vyhľadávač) a i.
Vedeli ste, že na vytvorenie e-shopu sa používa tiež plugin? Dokonca možností na výber je niekoľko…
Tých pluginov teda je!

dodatok

Možno neviete ako začať pri podnikaní s webstránkou. Či si ju dať spraviť a následne len používať jej redakčný systém alebo zvládnete všetko sami… Prezrite si webstránky IT Learning-u. Zadajte do vyhľadávacieho okienka „WordPress“ a skúste vybrať. Ak vám výsledky hľadania pri rozhodovaní nepomôžu, s výberom vhodného kurzu vám pomôže kontaktný modul pre písomnú komunikáciu s recepciou (na stránke vpravo dolu – tiež je to plugin :)) …alebo priamo zavolajte a popýtajte sa na recepcii.

Ak už čosi viete a WordPress skúšate používať, ale nejde to ľahko, konzultujte vhodný kurz tiež. Dozviete sa nielen o pluginoch a ich širokých možnostiach, ale oveľa viac než čakáte…

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
IT kurzy, Jedlo, Kurz Wordpress, Menu, pluginy WP, Restauracia, tvorba web-stránok


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave