Hovoríte rečou SQL?

článok na blog uverejnený: 19. júla 2018

názov kurzu:
Kurz MySQL a SQL jazyk I. : inštalácia, správa, úvod do databáz a SQL programovanie
lektor:
Peter Bačinský

 

Akonáhle sa človek začne pohybovať vo svete IT, zistí, že veľa vecí sa točí okolo databáz. Síce to nevnímame, no je to tak! Vezmime si klasickú webovú stránku alebo e-shop. Ich údaje potrebujú byť uchovávané na jednom mieste jednoducho a prehľadne tak, aby boli pri interpretácii ľahko a rýchlo prístupné a súčasne zrozumiteľné.
Máličko som už o problematike počula a rozhodla sa ujasniť si všetko na kurze…

Čo je to MySQL?

Definícia pojmu obsahuje spravidla slová ako relácie a databázy. Začiatočník si pod reláciami môže predstaviť väzby alebo prepojenia, ktoré sú medzi jednotlivými informáciami uloženými v databáze. Databáza je, veľmi jednoducho povedané, úložisko, ktoré potrebujeme hlavne na dlhodobé udržiavanie informácií a prácu s nimi.

V skratke je MySQL relačný a databázový server, ktorý je podporovaný na rôznych platformách ako Linux alebo Microsoft . Práca s MySQL databázou je vykonávaná pomocou dotazov, ktoré sa zadávajú do príkazových riadkov a vychádzajú z programovacieho jazyka SQL .

Začíname s kurzom MySQL a SQL jazyk I.

Na začiatku lektor vysvetlil základné pojmy v prostredí databáz a SQL servera a ich odtienky (databáza, relačná databáza, databázový server, tabuľka, pole, záznam, relácia, funkcia, dotaz,…). Nasledovala inštalácia, základné nastavenia a spustenie MySQL servera. V tejto časti to začalo byť pre účastníkov naozaj zaujímavé!
Začali sme sa zoznamovať s možnosťami a využitím MySQL. Ľavý panel, navigačný riadok, tlačidlá –  to všetko je potrebné na vytvorenie našej prvej databázy. Postupne sme si vytvárali tabuľky a ich štruktúru – stĺpčeky a riadky.

Opakovanie je matkou múdrosti

Počas dvoch dní kurzu sme priebežne na praktických príkladoch trénovali príkazy v SQL jazyku – od menej náročných až po zložitejšie. Praktické príklady z reálneho života sú najlepším spôsobom, ako sa dostať do problematiky hlbšie a pochopiť podstatu databáz.

Na kurze sme sa tiež dozvedeli, aké dôležité je v praxi zálohovanie dát a ako na to.  Lektor je špecialista v oblasti PHP, spolupracoval na viacerých medzinárodných projektoch a bolo to vidieť i na priebehu. Taktiež sa naďalej podieľa na vývoji rôznych open-source PHP knižníc, z každého príkladu nám bolo jasné, že vie, o čom hovorí a že sa v IT LEARNING učíme od tých najlepších. 🙂

Bonus: Vedeli ste, že SQL funguje aj ako kalkulačka?

Pre matematické operácie je možné využiť SQL jazyk  – sčítanie, odčítanie, delenie, násobenie. Pri správnom použití zátvoriek je možné aj jeho použitie pri výpočte zložitejších matematických úkonov.

Kurz MySQL a SQL jazyk I je vhodný pre začiatočníkov, nie je potrebná predchádzajúca skúsenosť s SQL jazykom. Účastníci sa na kurze dozvedia všetky potrebné informácie pre zvládnutie kurzu.

kalkulačka nie je pri databázach dobrý nápad, text ňou nespočítate

Cieľ splnený!

Na kurze sme sa stretli zaujímavo rôznorodá partička –  jeden z nás bol už zbehlý v MS Access, ďalší sa chystal využívať MySQL v práci, iný ho zasa potreboval pre efektívnejšie úpravy vo svojom e-shope. Spoločne sme počas jednej z prestávok skonštatovali, že kurz MySQL a SQL jazyk I je naozaj pre nás – začiatočníkov,  keďže ani jeden z nás nemal významnú predchádzajúcu skúsenosť s SQL jazykom.
Všetkých nás na kurz priviedol spoločný cieľ – „upratať si“ a prehĺbiť vedomosti z jazyka SQL. Niektorých tiež príležitosť získať kvalitný certifikát, ktorý nás posunie možno kariérne ďalej. Za mňa cieľ splnený!
A čo vy? 🙂

Záverečné zhrnutie

+ profesionálny prístup lektora
+ všetci účastníci sme získali systematický prehľad vo využití SQL jazyka
+ kurz je plný tipov a trikov ako si uľahčiť prácu
+ dostali sme materiály a súbory, s ktorými je možné pokračovať vo vzdelávaní v pohodlí domova
+ lektor s úsmevom odpovedal na všetky otázky

– pre technicky menej zručných môže byť kurz náročnejší (ale nemusíte sa báť – lektor sa venuje každému, kto ho potrebuje)

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
databázy, Databázy a SQL servery, jazyk SQL, kurz MySQL I., MySQL


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave