Kurz PowerPoint I. pre začiatočníkov

článok na blog uverejnený: 26. apríla 2019

názov kurzu:
Kurz Microsoft PowerPoint I.  – základy tvorenia prezentácií
lektor:
Ing. Michal Mančík

Konferenčná miestnosť plná ľudí, projektor je už pripravený a vy ste v napätí ako vaša prezentácia dopadne…
Pripravovali ste na ňu dostatočne dlho a každý jeden ,,slajd“ poznáte naspamäť?
Je tu ešte jedna vec, ktorá by mohla zlyhať. Kvalita spracovania prezentácie…

Ja a kurz PowerPoint I

Tentokrát som navštívila kurz Microsoft PowerPoint I, hoci PowerPoint poznám. Opäť sa mi potvrdilo, že na kurzoch od IT Learning sa dá vždy naučiť niečo nové.
Aký bol dôvod, prečo som sa na tento kurz prihlásila? Uvedomujem si, že dobrá prezentácia musí používať psychológiu, a že tipy a triky, ktoré sa učia na kurze, asi len tak ľahko ,,nevygúglim“. Tento kurz mi naozaj ušetril veeeeeľa času a nemusela som sa doma so zdokonaľovaním trápiť sama.
Na kurze sa ide od úplného začiatku – prechádzajú sa jednotlivé karty – záložky, ktoré obsahujú rôzne funkcie. Vytvoríte si svoju prvú snímku (prvý slajd :)) a na konci vznikne vaša prvá prezentácia.

PC - ukážka prezentácie

Začíname s PowerPoint

Na kurze sme preberali prehľadne nástroje, ktoré program obsahuje a učili sa, ako ich využiť pre dokonalú prezentáciu. Napríklad taká veľkosť či hrúbka písma, farebnosť schémy, grafov, obrázkov,… toto všetko je dôležité na to, aby ste publikum zaujali. Ba dokonca veľmi praktické rady ako dosiahnuť ten najlepší efekt.

Mňa zaujala napríklad aj téma ako ukladať prezentácie a kedy využiť príponu .pptx a .ppsx. Predstavte si, že chcete svojmu kolegovi poslať prezentáciu. No bojíte sa, že by svojou nešikovnosťou mohol pri otvorení zmeniť obsah. Ušetríte si nervy jednoduchým použitím prípony .ppsx. Potom sa už nebudete musieť báť, že ju nechtiac zmení. Pošlete mu totiž tzv. čistú prezentáciu, ktorá sa dá len prezentovať,nie upravovať.
A teraz si predstavte inú situáciu – želáte si, aby vám kolega pomohol s korekciou prezentácie. Vtedy zasa využijete koncovku .pptx a kolega môže zmeniť, čo potrebuje.
Už viete, prečo ma ukladanie zaujalo?

Kurz PowerPoint I. - lektor v miestnosti

Malá pridaná hodnota?

Okrem toho sme sa na kurze dozvedeli, aký je rozdiel medzi poznámkou a komentárom. A kedy ktoré použiť.
Už viem nielen ako spustiť prezentáciu od začiatku, ale aj od konkrétnej snímky – na to slúžia klávesové skratky F5 a Shift-F5.
Prechádzali sme si aj jednotlivé šablóny, ich farebnosť a funkcie. Lektor nám prezradil, aké sú tie najlepšie kombinácie farieb. A aké si zvoliť pri prezentácii cez projektor a ktoré naopak zvoliť, ak prezentáciu čítame len na monitore.

Spomenul aj psychológiu nevyhnutnú pri tvorbe dobrej prezentácie.
Tiež pravidlá pri tvorení prezentácie podľa publika. Rozdiely medzi prezentáciou určenou na verejné vystúpenie alebo posielanou a prezentovanou na počítači adresáta, či slúžiacou ako štúdijný materiál. Použitie SmartArt grafiky v prezentácii a základné typy SmartArt-ov, a tiež ako vkladať tabuľky a grafy efektívne. Kde hľadať nastavenia, keď chceme vytlačiť prezentáciu pre účastníkov tak, aby si mohli robiť do vytlačenej verzie k snímkam poznámky…

A toto nebolo, samozrejme, zďaleka všetko… ešte oveľa viac, len za jedno poobedie.

Kurz PowerPoint I. - lektor v miestnosti 2

Tak ako? Idete do toho?

Len na okraj – lektor priebežne pripomínal, aké klávesové skratky sa dajú využiť. Najmä preto, že veľká časť z nich sa dá použiť nielen v programe PowerPoint, ale v celom balíku Microsoft Office, dokonca niektoré i v operačnom systéme Microsoft Windows.
Ak rozmýšľate, či sa na kurz prihlásiť, je určite dobré ovládať základy PC. Čo sa týka programu PowerPoint, nemusíte vedieť vôbec nič.

Pri rozhodovaní, ktorý kurz si vybrať, či jednotku, dvojku alebo trojku, odporúčam si prejsť osnovu kurzov. Sami si tak najlepšie vyhodnotíte, či začnete od základov alebo si vyberiete pokročilý kurz. Mne sa osvedčila taktika ísť od základov a už teraz sa teším na pokračovanie… 🙂

Plusy, ktoré oceníte…

+ Pracuje sa tak, aby mali účastníci dostatok času na svoje ,,diela“
+ Účastník nadobudne základné znalosti v oblasti tvorby prezentácií
+ Po absolvovaní kurzu je účastník schopný samostatne vytvoriť prezentáciu
+ Kurz je plný tipov a trikov ako si uľahčiť prácu s programom PowerPoint

autorom článku je: Kristína Lörinczová
Absolventka Ekonomickej univerzity v Bratislave, nadšenkyňa vzdelávania so záľubou o oblasť IT, ekonómiu a podnikanie. Testuje SW a po práci kurzy IT Learningu. Rada sa s vami podelí o svoje pocity a dojmy prostredníctvom blogov.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Nikam neodchádzajte, pozrite si naše novinky, akcie alebo si
prečítajte ďalšie podobné články:

Podobné články z kategórie
IT kurzy, Kancelária a MS Office, Kurz PowerPoint I., PowerPoint, prezentácia


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave