Firemné kurzy a školenia u vás vo vašej firme

SAP buď milujete, alebo…

kategória: Blog pridané: 3. októbra 2018

Už ste o ňom počuli? Neviete, čo je SAP? Ja áno, robila som s ním niekoľko rokov. Systém nazývaný SAP podľa mena firmy, ktorá ho vytvorila, je informačný systém pre stredné a veľké spoločnosti. Obklopený tak trochu mystériom. 

So SAPom je to totiž tak – keď ho raz má firma, kde pracujete, zavedený, tak sa mu proste musíte prispôsobiť. Nepýta sa vás, či sa vám páči, je úplne sebecký, skrátka – ja som SAP a ty si kto?! Pekne si sadni tu za počítač, nefňukaj a rob tak, ako ja chcem a potrebujem.

Monológ SAP-u pre potechu užívateľa

Asi takto by vyzerala podľa mňa komunikácia SAPu s nami, keby vedel hovoriť. Hmmm… Komunikácia…  Ako ste si iste všimli, je to skôr monológ. Diktát. Pokyn.
A tak nejako SAP komunikuje a funguje. A čo je zaujímavé, funguje dobre, efektívne a je neuveriteľne úspešný a rozšírený po celom svete.

Možno práve preto, že nám nedáva veľa voľnosti. Nemôžeme každý deň vymýšľať, čo by sme ešte chceli, potrebovali taký a onaký výstup, prehľad, graf… Núti nás fokusovať sa na podstatu práce, na jeden proces, izolovane i v súvislostiach, skrátka tak, aby to ako celok dávalo zmysel. Neposkytuje priestor kreatíve, pre tú, nech sa páči, je tu Photoshop, Canva alebo online marketing.

 

So SAPom som síce robila niekoľko rokov, ale rozhodla som sa, že taký kurz by nebol zlý. A prihlásila som sa na kurz SAPu do IT Learningu. Pani lektorka síce na úvod vyjadrila obavy, či mi ten kurz niečo dá, ale …mám 5 strán poznámok (rozumej, vecí, ktoré boli pre mňa nové!!!). A to značí, že kurz, ktorý pre mňa bol veľmi dobrý, je výborný, super a skvelý pre začiatočníkov, lebo naozaj poskytuje základ pre prácu v systéme.

Učenie začína zbavením sa strachu. Pretože SAP je aj tak v každej firme iný.

Lektorka: Mgr. Zuzana Vojteková

 

Istý nedostatok kurzu vidím len v tom, že každý podnik, firma, závod používa „svoju“ verziu SAPu. Má svoje vlastné postupy, niektoré úplne customizované transakcie (transakcia je názov príkazu v SAPe, napr. transakcia va03 slúži na zakladanie objednávok klientov). Takže v skutočnosti neexistuje univerzálny kurz, ktorý by vás pripravil pre konkrétnu prax. Postupy a transakcie sa naučíte až vo firme, kam prídete pracovať. Ale načo je teda tento kurz SAP dobrý?

 

Dobrý je ad 1 v tom, že máte veľmi cenný certifikát (zapôsobí na HR-istu, ktorý s vami bude robiť pohovor). Ad 2, nech prídete kamkoľvek a postavia vás k SAPu a začnú vysvetľovať, ako v ňom robiť, môžete zahviezdiť. Napríklad preto, že chápete GUI (prepáčte, naschvál nevysvetlím, jedna z vecí, ktoré sa dozviete na kurze J). Viete, čo ktoré tlačidlo robí. Poznáte hviezdičkovú konvenciu (opäť – príďte na kurz, budete vedieť, čo to je). Jednoducho budete chápať postupy v súvislostiach oveľa rýchlejšie, ako keby ste kurz neabsolvovali. A potom…

SAP buď milujete, alebo milujete. Inej cesty niet.

Záverečné zhrnutie:

+ kurz ideálny pre začiatočníka

+ a keby len pre začiatočníka! Ale aj pre každého, kto chce pracovať v SAPe v logistike, na nákupe, na finančnom alebo predajnom oddelení

autorom článku je: Martina Gaislová
Úspešná manažérka, ktorá po 25 rokoch zanechala vrcholovú pozíciu v nadnárodnej firme. A konečne má čas na seba. Pretože miluje výzvy, rozhodla sa ďalej vzdelávať, naučiť sa nové veci, popasovať sa s tým, čo jej nie je až také blízke. Rada sa prostredníctvom blogu podelí o nové poznatky z kurzov aj s inými.

Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave